Välkommen till Pilmyr!
Vi hoppas att du ska trivas under din vistelse här på Pilmyr. Här kommer lite praktisk information som kan vara bra att känna till.
Nycklar
Det ar samma nyckel som går till den främre dören som till den bakre. Nyckel till boden och till bastun hänger intill den bakre utgången i huset.
Telefon
Mobiltäckningen på Pilmyr är usel. En bit ner längs vägen ner mot vattnet och upp mot vägen finns täckning.
Vatten
Det finns inget rinnande vatten på Pilmyr. Vatten hämtas från en slang rakt nedanför huset. Vattnet kommer från en källa som rinner fram ur berggrunden strax söder om huset. Vattnet provtas årligen och det håller nästan alltid dricksvattenkvalitet. Det har vid enstaka tillfällen hänt att det blivit underkänt. Skälet är att det är en naturlig källa och inte en djupt borrad brunn eller slutet system. Nar det regnar kraftigt kan omgivningarna förorena vattnet med näringsämnen och bakterier som finns i markerna. Vi kan darför inte garantera att vattnet alltid håller dricksvattenkvalitet. Om du vill vara på den säkra sidan rekommenderar vi dig att koka vattnet innan det dricks eller tar med dig dricksvatten.
Bastu
I skogen söder om huset ligger bastuplatsen, det är husets tvagningsställe. Du fyller tunnan intill bastuaggregatet med vatten, värmer upp det och blandar det med kallt vatten som tappas ur en kran utanför bastun med kallvatten. Spjälorna i bastugolvet gör att du kan hälla och skvätta hur mycket vatten du vill inne i bastun. Nyckeln till bastun finns i ett litet låsbart skap på baksidan av bastun till vänster. Kod finns i välkomstmailet.
Belysning
som du märker finns ingen el pa Pilmyr. Stearinljus och lampor med fotogen, batterier eller solceller am/ands. Det bor alltid finnas ett lager av stearinljus och tandstickor i köksskåpet. Fyll på nar det tar slut.
Spis och kyl
Spis och kyl drivs med gasol. For att starta plattan behöver vredet hållas in ett tag. Ugnen satts på genom att trycka in ugnsvredet och tanda på i hålet längst ner i ugnen. Gasolflaska står inne i skafferiet och det bör alltid finnas en extra full flaska som kan kopplas in nar gasolen tar slut. Ny gasol inhandlas på Visby Återvinning, Österbyväg 23. Satt upp kvittot på anslagstavlan med ditt kontonummer och kontaktuppgifter sa får du pengarna tillbaks när sommaren är slut.
Uppvärmning
Kakelugn och vedspis går bra att elda i. Kaminen i sovrummet funkar däremot inte. Ved finns i boden bakom huset. När kakelugnen är kall om våren behöver den värmas upp långsamt för att inte spricka.
Brandsäkerhet
Med all eld i huset måste du vara medveten och försiktig. Det är livsviktigt! Tänk på att du ställer stearinljus och fotogenlampor på säkra ställen. Taken i övervåningen är av lättantändligt material så se till att det är god marginal. Gå inte runt med brinnande fotogenlampor som, om du snubblar, kan utgöra en riktig brandfara.
Brandvarnare finns på övervåning och nedervåningen. När de piper måste batteriet bytas. Det finns brandsläckare uppe och nere. Kolla upp var de finns sa du snabbt kan hitta dem om det behövs. I de två sovrummen uppe finns det fastsatta brandstegar att kasta ut genom fönstren för att klättra ner på.
För att släcka en brand: Kväv den med yllefiltar och/eller använd brandsläckare. Tveka inte att ringa 112 om olyckan ar framme!
Sopor
Vid infarten till huset star två tunnor, den svarta för brännbara sopor och den bruna far kompost. Komposten läggs i speciella kornpostpåsar som ligger i köket. Förpackningar ska du sortera och återvinna på en sorteringsstation, den närmaste finns vid Tempo i Stenkyrka. Farligt avfall och grovsopor lämnas in på återvinningsstationen i Visby. Längre bak i pärmen hittar du information om sopsorteringen på Gotland. Sophämtning sker varannan vecka.
Dass
Det röda lilla dasset ligger nedanför huset åt boden till. Bajsa gör man på dasset och kissar gör man i skogen (inte för nära hus eller vattenplats), När dasstunnan börjar bli full tar du ut den genom luckan på baksidan av dasset och sätter på ett lock som ligger intill dasset. Du tar pirran och kör upp dasstunnan och ställer den intill soptunnorna. Du behöver hämta en klisterlapp från anslagstavlan och sätta på locket annars hämtas inte tunnan. Latrinhämtning sker varje vecka.
Städning
Städa efter dig innan du lämnar Pilmyr sa att det är snyggt och rent till nästa boende. Städmaterial finns i skrubben i entrén
Skaka mattor, sopa och våttorka golv.
I Torka av ytor (köksbänkar, bord och tvättplats)
Torka ur kylskåp och skafferi
Lämna inte smutsig disk, stearinfläckar, sopor eller återvinning kvar i huset.
Lämna inte full dasstunna, byt den gärna även om den inte ar full. I Se till att det är rent och fint innan du åker ocksa på vattenplatsen, på dasset och i bastun.
Lämna nyckeln på överenskommen plats.
Lek och mys
Det finns spel och stolsdynor i skrubben i hallen.
Fix
Om du behöver laga något sorn gått sönder eller får lust att vårda något förfallet finns redskap i skrubben vid bakre dörrren och i boden bakorn huset. Det är välkommet att fixa och vårda Pilmyr och dess marker som t.ex, att klippa gräs och sly, binda upp klätterväxter, såga ner döda grenar.
Bra att veta
Pilmyr är unikt, vilt och oexploaterat. Till fastigheten hör markerna hela vägen från vägen ner till havet. De har tillhört familjerna Lyttkens, Snöbohm och Löfstedt sedan 40-talet. Huset byggdes av trädgårdsmästaren Malmros som jobbade på Brucebo. En spännande berättelse orn Pilmyrs historia finns på www.pilmyr.se att lyssna på.
Vi som ägare och skötare av Pilmyr älskar platsen och hoppas att du kan njuta av skönheten, enkelheten och rofylldheten lika mycket som vi gör. Vi önskar att du som gast visar hänsyn både till byggnaderna och till naturen på platsen.
Har trivs många vilda djur. Rävar, rabbisar, igelkottar, fåglar, fjärilar, insekter och många andra, Bli inte rädd om du ser en brun blank orm ringla fram, det ar hasselsnoken som bor i husgrunden. Den ar ovanlig, helt ofarlig och har rätt att bo kvar. Har du tur kart du få syn på berguv eller kungsörn.
Plocka gärna körsbär och björnbär när du bor i huset. I trädgården står ett start gammalt valnötsträd som ger goda nötter när sommaren är slut. Växter hittar du bl.a. blad cikoria, gulreseda, grusslok, tulkört, färgmara, morot, pimpanell och många fler.
I hagarna nedanför huset går grannbondens djur på bete. Bonden åker förbi ibland för att se till djuren, ge dem vatten och salt, stängsla om mm.
Kontaktpersoner
Hör av dig orn du har frågor till
Staffan Lyttkens: 070 588 66 63
Peja Snöbohm 070 655 23 65
Hans Lyttkens 070 347 52 00
Vi önskar dig en trevlig vistelse på Pilmyr!
Ge gärna återkoppling om det är något du vill framföra,
via sms, mail eller gärna en rad i gästboken.